Днес парламентът взе едно изключително важно решение. Не бих го нарекъл

...
Днес парламентът взе едно изключително важно решение. Не бих го нарекъл
Коментари Харесай

Делян Добрев: Представителят на ПП-ДБ в борда на директорите на АЕЦ Козлодуй открито лобирал за китайски фирми

Днес парламентът взе едно извънредно значимо решение. Не бих го нарекъл историческо, само че е в действителност значимо – за това да се стартират договаряния с „ Хюндай “ да бъде строител на бъдещите блокове 7-ми и 8-ми в АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи от ГЕРБ- по време на брифинг пред медиите.

„ Народно събрание дефинира условия към договарящите от българската страна към този развой. Едното – да ни се предложи наложително закрепена страна. Знаете, главен риск в такива планове е, че стартират с един бюджет и приключват със напълно друг. Дори централи в Америка и в Европа стартират при една цена, а приключват при два или три пъти по-висока цена.

Второто условие на Народно събрание е този първи блок, който се явява блок 7-ми в АЕЦ, да бъде издигнат в границите на 60 месеца, а вторият нов блок AP1000, който се явява блок 8 – за 54 месеца. Трето - желаеме най-малко 30% от бюджета за този план да бъдат предоставени на български компании реализатори.

Единствено „ Хюндай “ е съгласна да отговори на трите ни условия. Вярвам, че ние ще изградим първи AP1000 в Европа. Нужно е да сме първи, тъй като страната, която първа построи тази технология, ще се възползва от построяването на такива нуклеарни блокове в останалата част на Европа. Голяма част от оборудването ще бъде създадено у нас, т.е. нашите предприятия могат да бъдат снабдители на това съоръжение за други страни. 2035 година ще бъде първата електрическа енергия от 7-ми блок, а 2037 година би трябвало да проработи и 8-ми блок “, изясни някогашният министър на енергетиката.

„ Некоректно беше от страна на ПП-ДБ, че в продължение на седмици се опитваха да саботират този план. Забелязахме в пленарна зала едно подаване на топката сред „ “ и „ Възраждане “ - Политическа партия желаят американска компания, „ Възраждане “ - две китайски. Това целеше да се саботира плана и да се забави реализацията му “, счита той.

Станислав Анастасов  Станислав Анастасов Станислав Анастасов - министър на околната среда и водите в държавното управление на Пламен от съобщи: „ Основно Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и движат евроатлантическите планове в България. Това е неповторим план – ще бъде най-големият промишлен план в историята на страната ни. Ще подсигурява напълно енергийната ни самостоятелност за десетилетия напред. Тази мощ ще подсигурява на ниска цена и сигурен ток 24 часа в денонощието. България ще стори този план при условия, дадени от компанията, които други страни не са получавали. Договорените условия с плановата компания и тези, които предстоят да се уговорят с „ Хюндай “, са без аналог. “

Той разгласи, че представителят на ПП-ДБ в борда на шефовете на " АЕЦ Козлодуй – нови мощности " - Свилен Спасов, номиниран персонално от, намерено лобирал за китайски компании. „ Видяхте същинското лице на по този начин наречените евроатлантици от ПП-ДБ “, разяснява Анастасов.

Добрев добави: „ Възмущава ме, че изказаната теза е погрешна – че единствено китайците имат опит и да могат да строят AP1000. Официално писмо от „ Уестинхаус “ има, с което споделят, че има тъкмо три компании, с които могат да работят – две американски и една корейска. Това е напълно неправилна информация. Теза, която преследва персонални и даже корупционни ползи. “

„ Министерски съвет единствено саботира работата на Народно събрание. Какво вършат във Франция, за какво подписват неща, които опонират на решението на Народно събрание? “, попита той.

„ Следващото ръководство би трябвало да има друга финансова политика. Не желаех да го споделям в този момент, само че във Фонда за енергийна сигурност единствено до 1 юли има недостиг от 500 млн. лева за половин година, а за година – 1 милиарда Този един милиард, в случай че го съберем през цената на тока, то тя би трябвало да се вдигне с 15%. Финансовият министър източи 850 млн., макар нашата опозиция. Сега има голяма дупка във Фонда “, сподели още.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР